Hoe verleid je mensen om afscheid te nemen van hun auto? En in hoeverre is deelmobiliteit dan een oplossing? Dat was de rode draad van het onderzoek.

Deelmobiliteit
Om de stedelijke groei aan te kunnen en onze klimaatvoetafdruk te verkleinen, moeten we anders omgaan met mobiliteit. Een van de belangrijkste ontwikkelingen op korte, maar zeker ook op lange termijn, is het delen van mobiliteit. De vraag is hoe je mensen van bezit naar gebruik beweegt. Een beweging die volgens ons essentieel is om de verdichtings- en klimaatopgave het hoofd te bieden.
De opschaling van deelmobiliteit is echter geen doel op zichzelf. Het is een noodzakelijk onderdeel van de mobiliteitstransitie die we met zijn allen in stedelijk gebied gaan beleven. Het is cruciaal om te redeneren vanuit de vraag (opgave). Daarnaast moeten de randvoorwaarden en invulling op orde zijn. Voor veel projectontwikkelaars, gemeentes en regio’s zijn we dit aan het verkennen. Hierbij houden we de volgende kernwaarden in gedachten:
- Een hoogwaardig aanbod van deelmobiliteit; Hierbij moet gedacht worden aan een korte loopafstand, de zekerheid van beschikbaarheid en diversiteit qua vervoersmiddelen.
- Nabijheid van een (ov-)knooppunt; Waarbij de combinatie met een hoogwaardig netwerk van fietspaden en bijvoorbeeld een goed aanbod van elektrische deelscooters een ov-knooppunt nóg dichterbij kan brengen.
- De ruimtelijke inrichting is idealiter zodanig dat inwoners voor het maken van hun dagelijkse verplaatsingen (woon-werkverkeer, sporten, boodschappen etc.) zo min mogelijk afhankelijk zijn van de (eigen) auto.
- Betaalbaarheid van deelmobiliteit; In de regel werkt hoogwaardigheid kostenverhogend, terwijl de betaalbaarheid juist een cruciale voorwaarde van de gebruiker is. Ontwikkelaars en gemeenten zullen dus middels een integrale aanpak de handen ineen moeten slaan om zo de efficiency van deelmobiliteit (en daarmee betaalbaarheid) af te dwingen.
CROW-onderzoek: effect deelmobiliteit op autobezit
In de komende 10 jaar moeten er in Nederland bijna 1 miljoen woningen worden bijgebouwd, vooral in stedelijk gebied. En dat terwijl de ruimte daar al schaars is. Willen we de woningnood aanpakken en wonen, werken en recreëren tegelijkertijd aangenaam houden, dan moet er in de aanpak van mobiliteit iets veranderen. En dan vooral op het gebied van autogebruik én autobezit. Want een auto neemt veel ruimte in beslag, en de impact op het milieu is enorm.
De onderzoeksresultaten? Die zijn veelbelovend. Zo is er voldoende aanleiding om woningen met structureel minder parkeerplaatsen te ontwikkelen.