Skip to main content

Parkeren stationsgebied Best – de juiste doelgroep op de juiste plek

Treinstation Best is een regionaal knooppunt met als doel om de directe regio te ontsluiten op het openbaar vervoer. Rondom het station liggen meerdere parkeerterreinen om reizigers uit de regio de overstap van auto naar trein te faciliteren. De gemeente Best heeft in het najaar 2019 een parkeeronderzoek uit laten voeren naar de bezetting en type doelgroepen op deze terreinen.

Uit dit onderzoek blijkt dat er veelvuldig wordt geparkeerd door parkeerders die niet uit de (sub)regio komen. Ook langparkeerders met als bestemming Eindhoven Airport parkeren rondom het treinstation Best om met het openbaar vervoer naar de luchthaven te reizen.

Onderzoek en advies om juiste doelgroep op juiste plek te krijgen

Er is sprake van een hoge parkeerdruk en de parkeerplaatsen worden voor een deel gebruikt door doelgroepen die daar niet gewenst zijn. Hoe krijg je de juiste doelgroep op de juist plek? De gemeente Best heeft Empaction gevraagd hier onderzoek naar te doen en een advies uit te brengen.

De belangrijkste vragen voor dit onderzoek zijn:
–    Wie parkeren er rondom het treinstation Best?
–    Passen deze doelgroepen in het beeld van het station als regionale knoop?
–    Wat is de groei van het station en wat betekent dit voor de vraag naar parkeren?
–    Welke parkeerruimte kan ingezet worden voor eventuele ruimtelijke ontwikkelingen?
–    Welke beïnvloedingsmaatregelen moeten genomen worden om bepaalde doelgroepen te weren en om andere te faciliteren?

Stakeholders betrokken bij onderzoek

Om het knooppunt in de regio te duiden wordt de provincie Noord-Brabant betrokken in het onderzoek. Daarnaast leggen we ook contact met de NS voor inzicht in de P+R behoefte op (middel)lange termijn. De NS maakt periodiek prognoses over de ontwikkeling van het aantal treinreizigers en het voor- en natransport.

Meer weten? Meer lezen?

Contact opnemen
Heb je ook behoefte aan inhoudelijke expertise bij een parkeer- en mobiliteitsvraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op. Als onafhankelijk en no-nonsenseadviesbureau ontrafelen wij dergelijke kwesties als geen ander. Je kunt ons bereiken via 040-213 78 80, of stuur een e-mail naar info@empaction.nl.

Projecten bekijken
Wij publiceren regelmatig over de unieke, interessante en vernieuwende projecten die wij als Empaction draaien. Je kunt onze projecten hier inzien.