Skip to main content

Het parkeerbeleid in Woerden

Empaction werd in 2019 gevraagd een offerte uit te brengen aangaande advisering voor het opstellen van een volledig nieuw parkeerbeleid. Die offerte hebben we gewonnen, waarna we vrijwel direct aan de slag zijn gegaan. We stelden eerst een parkeervisie op, stelden vast hoe we met participatie om zouden gaan en beslisten wat de uitgangspunten zouden zijn voor de werkgroep. Deze uitgangspunten hebben we voor het participatieproces vastgesteld met het College en de Raad. Samen met 2 werkgroepen hebben we vervolgens concrete invulling gegeven aan deze uitgangspunten, de basis van het parkeerbeleid.

De methodiek van een reviewpanel

Bij het opstellen van parkeerbeleid is het vrij gebruikelijk om betrokkenen mee te laten denken. Maar de intensieve methodiek van een reviewpanel, is behoorlijk uniek. Toch kozen wij samen met de gemeente voor deze intensieve wijze van participatie. Met maar liefst 2 werkgroepen. Ondernemers, bewoners, de brandweer etcetera; iedere belangengroep was vertegenwoordigd. En omdat er een werkgroep ‘Centrum’ en een werkgroep ‘Schilwijken’ was samengesteld – inclusief 2 ‘dubbele leden’ – werd de integraliteit geborgd.

Met het advies van de werkgroep hebben we het parkeerbeleid en alle documenten die daarbij horen opgesteld. Een verregaand plan, komend vanuit de belanghebbenden van Woerden. Zo wordt de binnenstad van Woerden autoluw. Blijven de parkeertarieven in de garages gelijk, zodat bezoekers van de stad daar op een vriendelijke manier kunnen parkeren. Gaan de tarieven van de abonnementen omlaag om de restcapaciteit buiten de bezoekers om aan te bieden aan bewoners. Worden de tarieven op straat daarentegen verhoogd en wordt straat parkeren als tegenhanger tussen 09.00 en 10.00 uur gratis.

Consensus bij de Raad

In samenwerking met de werkgroepen verzorgden we diverse presentaties bij de gemeenteraad. De wethouder had er vertrouwen in. En ook de Raad bleek achter de plannen te staan. Met slechts 4 stemmen tegen en maar liefst 26 stemmen voor werd het parkeerbeleid aangenomen. Dit parkeerbeleid is daarnaast nog gepresenteerd aan de vestigingsraad, de ondernemersvereniging en aan een ieder die zijn/haar contactgegevens achter gelaten heeft op de informatieavond. Dit resulteerde in zo’n 150 aanwezigen.

Meer weten? Meer lezen?

Contact opnemen
Heb je ook behoefte aan inhoudelijke expertise bij een parkeer- en mobiliteitsvraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op. Als onafhankelijk en no-nonsenseadviesbureau ontrafelen wij dergelijke kwesties als geen ander. Je kunt ons bereiken via 040-213 78 80, of stuur een e-mail naar info@empaction.nl.

Projecten bekijken
Wij publiceren regelmatig over de unieke, interessante en vernieuwende projecten die wij als Empaction draaien. Je kunt onze projecten hier inzien.