Skip to main content
Beverwijk

Gastvrij parkeren gemeente Beverwijk

In Beverwijk werd belparkeren ingevoerd. Ondanks dat er in geringe mate aandacht besteed was aan deze vorm van achteraf betalen van parkeerbelasting was het gebruik twee jaar later ruim 10%. De gemeente wilde naar een beduidend hoger gebruik, om op deze manier bij te dragen aan een verbeterde gastvrijheid van het centrum. Door meer achteraf te laten betalen voor het parkeren zijn bezoekers af van een verplichte eindtijd aan hun bezoek. Mede geïnspireerd door het succes elders werd ter stimulering van achteraf betaald parkeren ook pasparkeren in Beverwijk geïntroduceerd. Met pasparkeren kunnen parkeerders zich aan- en afmelden voor een parkeeractie door een parkeerpas voor een lezer te houden. De functionaliteit is verder gelijk aan belparkeren. De pas bevat de informatie over het kenteken en de paal met paslezer weet in welke zone hij staat. Pas en mobiele telefoon kunnen voor aan- en afmelden willekeurig door elkaar gebruikt worden. Met pasparkeren wordt achteraf betaald parkeren voor een veel grotere doelgroep bereikbaar.

Wat hebben we gedaan?
  • Samen met binnenstadondernemers de mogelijkheden en wenselijkheid onderzocht, ook in relatie tot een mogelijke koppeling met een loyaliteitsprogramma. En een pakkende naam bedacht: Gastvrij Parkeren Beverwijk.
  • Een pakket stimuleringsmaatregelen bedacht, waarvan de belangrijkste stap, het 2e uur gratis maken voor bel- en pasparkeerders, is.
  • Inzicht gegeven in de financiële consequenties.
  • Het college laten besluiten tot het starten van een inkooptraject dat in het najaar van 2014 zal moeten leiden tot een introductieprogramma van pasparkeren.

De eerste uitdaging in dit project was ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk leveranciers van belparkeren deelnamen aan Gastvrij Parkeren Beverwijk. De tweede uitdaging was het juridische aspect: hoe kunnen we goed gedrag belonen als het een belastingmaatregel betreft?

Gastvrij parkeren ingevoerd

Na het collegebesluit en een aanbestedingstraject is het gastvrij parkeren in het centrum van Beverwijk ingevoerd inclusief het pasparkeren. Tevens is het  tweede uur parkeren gratis voor bezoekers die gebruikmaken van pasparkeren of belparkeren.

Meer weten? Meer lezen?

Contact opnemen
Heb je ook behoefte aan inhoudelijke expertise bij een parkeer- en mobiliteitsvraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op. Als onafhankelijk en no-nonsenseadviesbureau ontrafelen wij dergelijke kwesties als geen ander. Je kunt ons bereiken via 040-213 78 80, of stuur een e-mail naar info@empaction.nl.

Projecten bekijken
Wij publiceren regelmatig over de unieke, interessante en vernieuwende projecten die wij als Empaction draaien. Je kunt onze projecten hier inzien.