Skip to main content

Milieuzonesysteem Rijswijk

Stel: je werkt als gemeente met een milieuzonesysteem, maar de leverancier houdt ermee op. Wat doe je dan? In Rijswijk was deze vraag vorig jaar opeens ontzettend actueel. Want de software rond de vrachtwagenmilieuzone aan de Haagweg zou per 1 januari 2022 uit de lucht gaan. En dus moest er naar een nieuwe optie gezocht worden. Wij van Empaction zetten hier een aanbesteding voor in gang. 

Empaction werd vorig jaar door de Zuid-Hollandse gemeente benaderd. Want niet alleen moest er een nieuw systeem komen, het moest ook aan de op dat moment geldende eisen voldoen. Op het gebied van security en privacy bijvoorbeeld. We startten een zoektocht en schreven een meervoudige onderhandse aanbesteding uit. 

Overstap op stand alone-systeem

Voor dit project in Rijswijk brachten we eerst het een en ander in kaart. Want hoe zag het op dat moment gebruikte systeem eruit? En wat waren de wensen van de gemeente inzake een nieuwe variant? Al snel bleek dat het een stand alone-systeem moest worden, waarbij ze de samenwerking met externe partijen aan zou gaan om het ontheffingssysteem onderdeel van het geheel te maken. 

Dit laatste was een vrij onorthodoxe keuze binnen ons werkveld. Want logischer is de realisatie van een koppeling met het gemeentelijke systeem. Maar onconventioneel, daar schrikken wij niet van. Zeker niet omdat de klus daarmee binnen de gestelde tijd kon worden geklaard. En de deadline halen had in dit geval gewoonweg prioriteit. Omdat de milieuzone anders tijdelijk buiten gebruik zou zijn.

Van a tot z betrokken

Empaction was van begin tot eind bij dit unieke project betrokken. Van het opstellen van het programma van eisen tot aan het uitvoeren van een Data Protection Impact Assessment; we namen het voor onze rekening. Het nieuwe systeem is inmiddels geïmplementeerd. En al het papierwerk is voltooid. Op regelmatig contact over de werking van het systeem na, is het project inmiddels dan ook helemaal afgerond. 

Maar afscheid nemen van de gemeente Rijswijk hoeft voorlopig nog niet. Er staat ons namelijk alweer een nieuwe opdracht te wachten. Want uit onze inmenging in het Haagweg-project vloeide een aanvraag inzake het autoluw maken van een specifiek gebied voort. Een opdracht waarvoor hetzelfde systeem gebruikt kan worden, maar waarbij je op iets anders detecteert. Wordt vervolgd, dus!

Meer weten? Meer lezen?

Contact opnemen
Heb je ook behoefte aan inhoudelijke expertise bij een parkeer- en mobiliteitsvraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op. Als onafhankelijk en no-nonsenseadviesbureau ontrafelen wij dergelijke kwesties als geen ander. Je kunt ons bereiken via 040-213 78 80, of stuur een e-mail naar info@empaction.nl.

Projecten bekijken
Wij publiceren regelmatig over de unieke, interessante en vernieuwende projecten die wij als Empaction draaien. Je kunt onze projecten hier inzien.