Skip to main content

Even voorstellen: Tim van Schaik

Hij ging bouwkunde studeren met de ambitie om de nieuwe Rem Koolhaas te worden. Maar in de collegebanken kwam hij erachter dat niet architectuur, maar de gebiedsontwikkeling rondom bouwprojecten zijn grote interesse had. Wat volgde was een overstap naar de opleiding stedenbouwkunde, focus op het thema mobiliteit en recent zijn eerste baan als junior consultant bij Empaction. Tim van Schaik: “De auto heeft in de geschiedenis te gemakkelijk heel veel plek gekregen. Ik wil binnensteden dan ook weer leefbaarder maken. En de wandelaar en fietser een stukje vrijheid teruggeven. Zo’n jarenlang proces terugdraaien is ingewikkeld. Maar ik zie daarin een rol voor mij weggelegd.”

Er bestaan drie noodzaken in ons leven: eten, drinken en vrijheid van beweging, zo begint de junior-adviseur te vertellen. “Toch beperken we onszelf heel erg wat betreft die laatste categorie. We staan er gewoonweg te weinig bij stil. Maar wat is de reden daarvan?Waarom denken we niet vaker bewust na over hoe we op ons werk kunnen komen, of bij vrienden of in de stad? In mijn tijd bij het European  institute of Innovation & Technology (EIT) in Helsinki, heb ik veel over Sustainable Urban Mobility Transistions geleerd en nagedacht. Evenals over de besluitvorming die er in onze geschiedenis is geweest. Door mijn rol bij Empaction, kan ik daarmee nu iets bijdragen aan onze maatschappij.”

Professional in eigen stad
Het was niet per se zo bedoeld, maar voor Tim is iedere werkdag een thuiswedstrijd. Een waar geen auto aan te pas komt. Met de Empaction-thuisbasis in Eindhoven komt hij immers gewoon fietsend naar kantoor. “Puur toeval, maar wel in mijn voordeel”, zo stelt hij nu. Met inmiddels enkele weken op de Empaction-teller, is hij volop bezig zich de rol van adviseur eigen te maken. “Deze periode staat in het teken van aansluiten bij nieuwe projecten, meegenomen worden in processen en direct aan de slag. Zo ben ik nu samen met een collega twee offertes aan het schrijven. Ik ga binnenkort mee naar focusgroepen. En de vakbeurs komt eraan, dus ook een congresbezoek staat al op de planning. Door van begin tot eind volop in het proces meegenomen te worden en aan de slag te gaan met mijn reeds opgedane kennis, gaat het het snelst.”

Recht uit de collegebanken is in de praktijk aan de slag gaan een verademing voor de nieuwe Empaction-aanwinst gebleken. Tim: “Ik ben niet zo van het leren in de vorm van een boek lezen of een toets maken. Al doende kennis opdoen, dat is wat voor mij werkt. Bij Empaction lopen een hoop slimme koppen rond die stuk voor stuk staan te springen om hun expertise te delen door me meteen mee te laten ‘doen’. Een warm bad, dat gezien mijn manier van kennis opdoen waarschijnlijk tot een optimale wisselwerking leidt.” Ook de begeleiding van doorgewinterde collega Paul, stemt hem overigens positief. “Hij heeft een enorme hoeveelheid kennis paraat. Ontzettend brede kennis ook. En hij is een echte visionair binnen de organisatie. Een richting die ik ook graag op zou gaan, omdat ik geloof dat we wat het mobiliteitsvraagstuk betreft niet over het nu na moeten denken, maar minimaal 10 stappen vooruit. Heel interessant dus!”

Werken naar een toekomst
Naar een toekomst toewerken; dat is wat Tim tijdens zijn werkdagen dus op veel manieren probeert te doen. “Het gemak van de traditionele auto is in binnenstedelijk gebied al redelijk achterhaald. Toch ga je de hele situatie niet van de ene op de andere dag kunnen veranderen. En ik denk ook niet dat de auto per se verbannen moet worden. Wel geloof ik dat het voertuig meer plek moet maken. Ik heb ja gezegd op het aanbod van Empaction, omdat ik geloof dat ik via parkeren – moment van vertrek en aankomst – heel goed kan stimuleren en sturen op hoe mobiliteit veranderen gaat. Een mooie stap binnen een gigantische transitie.”

Die stap zet hij het liefst via projecten op het gebied van deelmobiliteit, zo geeft hij ook meteen aan. “Daar ligt mijn grootste interesse. Ik wil op termijn dus graag vanuit het parkeervraagstuk de inzet van deelmobiliteit gaan motiveren.” En wat er nog meer op zijn wensenlijstje staat? “Het thema burgerparticipatie vind ik ook bijzonder interessant. Daar valt in mijn beleving ook nog een hele hoop te winnen. Het is iets waar Empaction ook volop mee bezig; mijn collega’s gaan vaak met bewoners in gesprek of lichten ze voor. Die conversaties aangaan en achter mijn bureau vandaan komen, ga ik waarschijnlijk heel leuk vinden! En voor de rest blijft het waarschijnlijk een kwestie van constant reflecteren. Op wie ik ben. En hetgeen ik toe wil voegen aan het geheel.”

Maak jij het verschil?

Stap dan vandaag nog bij ons in en solliciteer op één van deze openstaande vacatures.