Skip to main content

Workshop ‘Met beleid betere deelmobiliteit’ tijdens Nationaal Parkeercongres

Op donderdag 10 oktober 2019 vond het Vexpan Nationaal Parkeercongres plaats in Rotterdam, met als thema: Duurzaamheid in mobiliteit & parkeren. Empaction leverde een bijdrage aan het congres en verzorgde een interactieve workshop met als titel: ‘Met beleid betere deelmobiliteit’. De workshop werd verzorgd door collega’s Paul van Loon en Marco de Jong. Daarnaast behandelde Maarten Neeskens van Beamrz tijdens de workshop een aansprekende case over het Paleiskwartier. 

Hieronder een toelichting op de workshop:

Ondanks de hoge ambities constateert het kabinet dat er veel te weinig woningen worden gebouwd. Er is volgens vele spelers in de markt sprake van een ‘wooncrisis’. Veel gemeenten worstelen met hun verdichtingsopgave. In het centrum zijn plannen voor honderden en soms duizenden nieuwe woningen, maar de meeste business cases zijn moeilijk rond te krijgen. Niet zelden is parkeren een belangrijk struikblok, of omdat het financieel niet past of omdat binnenstedelijk de fysieke ruimte ontbreekt. En het eigenlijke probleem is dat we het autobezit willen blijven faciliteren.

Grotere steden (zeg 100.000 inwoners en meer) hebben allemaal goed openbaar vervoer en parkeerregulering in het centrum. Daarmee zijn de omstandigheden gecreëerd om enerzijds met minder autobezit (en dus minder parkeerplaatsen) ook goed bereikbaar te blijven, zonder parkeeroverlast in de directe omgeving te veroorzaken. Toch moet er blijkbaar nog meer gebeuren om voor de nieuwe woningen vooral mensen te trekken die niet autogebonden zijn. De oplossing daarvoor is ons inziens een nog veel betere dienstverlening rondom deelmobiliteit.

Veel wooninitiatieven hebben de afgelopen jaren in die lijn al oplossingen bedacht, maar blijkbaar zijn die gezamenlijk nog niet overtuigend genoeg om de discussie tussen ontwikkelaar en gemeente over het aantal parkeerplaatsen te slechten. Er is meer nodig. En hoe ziet dat meer er dan uit?

Ons inziens ligt de oplossing in een betere samenwerking tussen gemeenten en marktpartijen met betrekking tot het aanbod aan en de dienstverlening rondom deelmobiliteit. Dat is enerzijds een kwestie van organiseren en anderzijds het technisch ondersteunen met geavanceerde systemen.  Waarbij in alle keuzes die daarbij gemaakt worden de reiziger/bewoner centraal dient te staan. Een voldoende aantal van hen moet namelijk verleid worden afscheid te nemen van een eigen auto of, makkelijker, nog even geen eigen auto aan te schaffen.

Heeft u de workshop gemist, of was u erbij maar wilt u de presentatie graag nalezen? Stuur dan een mail naar: info@empaction.nl. Dan zorgen wij dat u de presentatie zo spoedig mogelijk ontvangt.

Wilt u graag op de hoogte blijven van de laatste parkeertrends en inspirerende projecten? Volg ons dan op LinkedIn!

Meer weten? Meer lezen?

Contact opnemen
Heb je ook behoefte aan inhoudelijke expertise bij een parkeer- en mobiliteitsvraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op. Als onafhankelijk en no-nonsenseadviesbureau ontrafelen wij dergelijke kwesties als geen ander. Je kunt ons bereiken via 040-213 78 80, of stuur een e-mail naar info@empaction.nl.

Projecten bekijken
Wij publiceren regelmatig over de unieke, interessante en vernieuwende projecten die wij als Empaction draaien. Je kunt onze projecten hier inzien.