Skip to main content

De agenda van Laura

Met ruim een jaar op de Empaction-teller is Laura van der Woerd al bij de nodige projecten betrokken. Van zoek- en schrijfwerk tot aan klantencontact; ze doet het inmiddels allemaal. “Mijn nieuwsgierigheid werkt hier al vanaf dag één in mijn voordeel. Veel vragen stellen heeft me geholpen de materie snel eigen te maken. Zodanig zelfs dat ik inmiddels ook eigen projecten draai. Maar vooral het gegeven dat er bijna geen vraag bestaat waar niemand binnen het bedrijf antwoord op weet, maakt dat ik gauw op stoom gekomen ben.”

Laura mag dan een flink eind op weg zijn als adviseur, ze leert nog iedere dag bij, zo geeft ze meteen aan. “Door veel te blijven lezen, mee te kijken, te luisteren naar gesprekken op de werkvloer en zaken altijd kritisch te benaderen. Uitgeleerd raak ik in dit vakgebied waarschijnlijk nooit, al ben ik nu wel op een punt gekomen dat ik mijn al opgedane kennis constructief kan inzetten. Van ‘eenrichtingsverkeer’ tussen haar en haar collega’s is tijdens de voorbije periode overigens nooit sprake geweest. “De vragen die ik ze ook nu nog voorleg, zetten vaak tot nadenken aan. Want waarom doen ze iets eigenlijk zo? En wat betekent dat precies? Zo voeg ik dus ook door iets nog níét te weten wat wezenlijks toe aan het geheel.”

Deelmobiliteit als specialisatie

Wanneer Laura ruim een jaar geleden bij Empaction solliciteert, is ze geen onbekende van het thema deelmobiliteit. Sterker nog: het is vooral dát onderwerp waar ze tijdens haar zoektocht naar een vaste baan op aanslaat. Dit gezien haar opleiding Sustainable Innovation aan de Eindhovense TU, waar deelmobiliteit haar onderwerp van specialisatie vormde. Parkeervraagstukken, daar had ze in het begin niet per se een passie voor, zo geeft ze aan. “Maar inmiddels kom ik ook dáár graag mijn bed voor uit. Hoe meer ik in de materie kom te zitten, hoe interessanter het onderwerp wordt. Ik merk ook: ik doe aan steeds meer verschillende projecten actief mee en draag tegenwoordig ook echt ideeën aan.”

De dagelijkse werkzaamheden van Laura hebben momenteel vooral betrekking op het onderwerp ‘laden’. “Ik breng technische kennis vanuit mijn studie mee, en leer op de werkvloer wat beleidstechnisch al dan niet handig is. Een mooi samenspel.” Het betekent concreet dat ze momenteel twee dagen per week gedetacheerd is bij de gemeente Rijswijk, om daar te ondersteunen bij het invullen van de toekomstige laadbehoefte in de regio. “Mijn nieuwsgierigheid komt ook daar goed van pas. Tijdens gesprekken met andere gemeenten over hoe zij het hele laadpalenvraagstuk hebben aangepakt bijvoorbeeld. Dat zijn leuke momenten. Het zijn geen acquisitiegesprekken, dus de sfeer is vaak informeel, en je krijgt echt een kijkje in andermans keuken. Die informatie neem je weer naar je eigen opdrachtgever mee.” Ze is daar overigens ook betrokken bij het schrijven van deelmobiliteitbeleid, en onderzoek naar de mogelijkheden voor een regionale aanpak. “Dat ligt dan weer heel mooi in lijn met mijn specialisatie op het gebied van deelmobiliteit.”

Een mix van projecten

Naast haar werkzaamheden voor de gemeente Rijswijk heeft ze nog tal van projecten lopen. Korte opdrachten van een paar weken, maar ook steeds meer langlopende. “Met de kortere zit de vaart er lekker in en weet je vaak precies wat je moet gaan doen. De omvangrijkere ondernemingen maken dat je dieper op de stof ingaat en veel over het onderwerp na kunt denken. Vooral de combinatie is leuk.” Zo zit ze het ene moment dan ook druk te typen achter haar bureau, terwijl ze het volgende moment ergens op locatie inhoudelijke gesprekken met ontwikkelaars of andere betrokkenen voert. “Die afwisseling werkt lekker.”

Momenteel heeft ze gemiddeld één tot twee keer per week een afspraak ‘buiten de deur’, veelal via Teams. De rest van haar werkweek vult ze met onder meer onderzoeken, schrijven, rekenwerk en presentaties maken. “Ik kan mijn werk ondanks de diversiteit aan taken meestal goed van tevoren plannen. De afwisselende planning betekent tevens dat ze zich echt op zaken kan verheugen, zo laat ze weten. Op interviews, waarin ze nieuwsgierig mag zijn bijvoorbeeld. “Maar ook op een middag lang berekeningen maken in Excel. Heel kneuterig misschien, maar dan komt toch een beetje die TU-nerd in mij boven”, vertelt ze lachend.

Vertrouwen maakt creatief

Na ruim een jaar als Empaction-adviseur heeft Laura inmiddels een duidelijk beeld van hoe het er in Eindhoven achter de schermen aan toegaat. Divers, eerlijk, behulpzaam en gezellig; het zijn de eerste termen die Laura te binnen schieten als het over het team gaat. Zowel op inhoudelijk gebied alsook wat werksfeer betreft vindt ze haar draai dan ook steeds meer. “Vanaf dag één mag ik dingen doen, van micromanagement is nooit sprake geweest en mijn vragen, visie en werk worden gewaardeerd. Maar misschien wel het belangrijkste van alles: mijn collega’s hebben vertrouwen in me en in elkaar. Ik denk dat je op die manier méér dan gemiddeld bereiken kunt. Het maakt creatiever, hetgeen uiteindelijk ook – daar ben ik van overtuigd – in onze advisering tot uiting komt.”

Maak jij het verschil?

Stap dan vandaag nog bij ons in en solliciteer op één van deze openstaande vacatures.