Het parkeerbeleid in Woerden; een project van A tot Z

Parkeerbeleid voor de gemeente Woeden opstellen; het is op veel manieren een uniek traject. Want niet alleen blijven wij er – anders dan vaak het geval – van A tot Z bij betrokken en zijn de plannen vooruitstrevend. Ook werkten we met een reviewpanel en was de instemming vanuit de Raad buitengewoon. Met een Empaction-team van 3 man sterk zijn wij sinds september 2019 vol overgave met dit bijzondere project bezig. Om inmiddels richting de implementatie ervan te gaan. Een ding is zeker: hard werken loont. Daar is dit project het lichtende voorbeeld van.

Empaction werd in 2019 gevraagd een offerte uit te brengen voor het opstellen van volledig parkeerbeleid. Die offerte hebben we gewonnen, waarna we vrijwel direct aan de slag zijn gegaan. We stelden eerst een parkeervisie op, stelden vast hoe we met participatie om zouden gaan en beslisten wat de uitgangspunten zouden zijn voor de werkgroep. Samen met 2 werkgroepen hebben we vervolgens concrete invulling gegeven aan de uitgangspunten. Om daarmee naar het college en de gemeenteraad toe te gaan.

De methodiek van een reviewpanel

Bij het opstellen van parkeerbeleid is het vrij gebruikelijk om betrokkenen mee te laten denken. Maar de intensieve methodiek van een reviewpanel, is behoorlijk uniek. Toch kozen wij voor de intensieve wijze van participatie. Met maar liefst 2 werkgroepen. Ondernemers, bewoners, de brandweer noem maar op; iedereen was vertegenwoordigd. En omdat er een werkgroep ‘Centrum’ en een werkgroep ‘Schilwijken’ was samengesteld – inclusief 2 ‘dubbele leden’ – werd de integraliteit geborgd.

Met het advies van de werkgroep hebben we het parkeerbeleid en alle documenten die daarbij horen opgesteld. Een vooruitstrevend, verregaand plan, waar toch alle stakeholders achter bleken te staan. Zo wordt de binnenstad van Woerden autoluw. Een grote stap voor zo’n relatief kleine stad, temeer omdat winkeliers eerder roepen dat mensen voor de deur moeten kunnen parkeren, dan dat ze vinden dat parkeren in de binnenstad niet meer mogelijk moet zijn. Ook worden de parkeertarieven verhoogd. En het aan de staat parkeren voor bezoekers gaat op de schop; zo stimuleren we langparkerende bezoekers om in de parkeergarage te parkeren.


Consensus bij de Raad

Samen met de werkgroepen verzorgden we een presentatie bij de gemeenteraad. En we ondersteunden de wethouder bij de discussie. Zoals gezegd; we waren er van A tot Z bij. Eerlijk is eerlijk: we hadden wel wat discussie verwacht. Want met dit soort grote veranderingen zie je vaak dat zo’n advies het dan net wel of net niet redt. Of dat er heel veel moties en amendementen worden ingediend om toch nog zaken aan te laten passen. Maar het viel ons in Woerden alleszins mee. De wethouder had er vertrouwen in. En ook de Raad bleek achter de plannen te staan. Met slechts 4 stemmen tegen en maar liefst 26 stemmen voor werd positief besloten.

Momenteel bevinden we ons in de fase van verschillende offertes uitbrengen. En daar zit de vaart aardig in; de eerste, over de implementatie van de parkeertarieven, is al geaccordeerd. De gemeente heeft ons nadrukkelijk verzocht ook bij de implementatie betrokken te blijven. Dus wij zijn voorlopig nog wel even zoet. Want al moeten de nieuwe parkeertarieven per 3 mei een feit zijn, de implementatie van het gehele parkeerbeleid neemt nog wel een paar jaar in beslag. Al met al een mooi project dus. Met grote uitdagingen, maar ook prachtige uitkomsten. De komende tijd hebben wij het in Woerden dan ook nog prima naar onze zin!

Meer weten?

Heb je ook behoefte aan inhoudelijke expertise bij een parkeer- en mobiliteitsvraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op. Als onafhankelijk en no-nonsenseadviesbureau ontrafelen wij dergelijke kwesties als geen ander. Je kunt ons bereiken via 040-213 78 80, of stuur een e-mail naar info@empaction.nl.

Meer lezen?

Wij publiceren regelmatig over de unieke, interessante en vernieuwende projecten die wij als Empaction draaien. Je kunt onze projecten hier inzien.